top of page

Spansk Galgo

Denne gamle mynden er mest sannsynlig direkte avstamning fra hundene til de gamle Keltiske klanene. Inntoget av disse skjedde rundt 400 - 500 fKr. Kelterne vandret gjennom Europa og ned til den Iberiske halvøy , som i dag inkluderer Spania og Portugal.

De etterlot seg mengder av kultur, kunst og selvfølgelig hunder på sine vandringer, mange av hundene var raske og lettbygde. Disse hundene var godt egnet til jakt på alt fra småvilt til større hjortedyr. Når Kelterne reiste over den Engelske kanal og til de Britiske øyer, hadde de disse uunnværlige hundene med seg. Som med alt annet av Keltisk kultur, ble også noen av hundene igjen når ferden gikk videre. De hundene som ble igjen, skulle vise seg og bli grunnstammen for de hundene som utviklet seg der. Dette var hunder som vi i dag kjenner som Greyhound, Skotsk hjortehund og Irsk ulvehund.

Arabiske og Berberiske innvandrere kom til Spania rundt år 800, og de brakte med seg hunder som ble kalt Saluqi. I det moderne Afrika er Sloughi og Saluki etterkommere av denne hunden. Det er trolig at Saluqien blandet seg sammen med de Keltiske hunden som allerede var i Spania, og dette resulterte igjen   til den Galgo Espanol vi kjenner i dag .

Da Spania hadde sin storhetstid på 1500 tallet, ble stadig flere hunder med over den Engelske kanal. Disse hunden blandet seg igjen med de lokale jakthundene, som Greyhound, Hjortehund og Ulvehund. Fram til det siste århundret, var Galgo og Greyhound ganske like. Siden den tid, etter at baneløp ble populært, har Greyhound utviklet seg til å bli høyhastighets sprintere på relativt flatt underlag.

På den andre siden har Galgo Espanol inntil ganske nylig, kun blitt brukt til å jakte hare og annet småvilt i ulendt terreng og lette fjellpartier. Over flere år med harejakt, utviklet dette seg til en sport som kalles "Carreras en campo", dette samlet mange jegere som kjempet om ære og prestisje med sine Galgoer. Den største av disse coursing prøvene kalles " Copa de Su Majestad el Rey " eller "King`s cup ".

Navnet Galgo kommer fra det latinske navnet "Canis gallicus" som betyr Keltisk hund, og det var det disse hunden ble kalt under romertiden. I Spania i dag er ordet Galgo fellesbetegnelse for alle mynder, så man må spesifisere Galgo Espanol for å ikke skape forvirring.

Det finnes i Spania også en type som kalles Galgo Ingles-Espanol, dette er en blanding av Galgo Espanol og Greyhound. Disse hundene er avlet kun for et formål, og det er baneløp. Med hastigheten til Greyhound og utholdenheten til Galgo Espanol, skulle dette bli en dyktig "racer". Dessverre   har mye Greyhound blod erobret store deler av Galgo bestanden siden baneløp ble en populær sport i Spania rundt 1930.

 

bottom of page